• Skip to main content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Catholic Review

Catholic Review

Inspiring the Archdiocese of Baltimore

Menu
  • Home
  • News
        • Local News
        • World News
        • Vatican News
        • Obituaries
        • Featured Video
        • En Español
        • Sports News
        • Official Clergy Assignments
        • Schools News
  • Commentary
        • Contributors
          • Question Corner
          • George Weigel
          • Elizabeth Scalia
          • Michael R. Heinlein
          • Effie Caldarola
          • Guest Commentary
        • CR Columnists
          • Archbishop William E. Lori
          • Rita Buettner
          • Christopher Gunty
          • George Matysek Jr.
          • Mark Viviano
          • Father Joseph Breighner
          • Father Collin Poston
          • Amen Columns
  • Entertainment
        • Events
        • Movie & Television Reviews
        • Arts & Culture
        • Books
        • Recipes
        • CR Kids
  • About Us
        • Contact Us
        • Our History
        • Meet Our Staff
        • Photos to own
        • Shop
        • CR Media platforms
        • Electronic Edition
        • Subscribe
  • Advertising
  • Kids
  • News Tips
  • Radio/Podcasts
        • Catholic Review Radio
        • Protagonistas de Fe
        • In God’s Image
        • “In Charity and Truth” with Archbishop William E. Lori
  • Subscribe
The altar is seen as Pope Leo XIV celebrates Mass in the Church of St. Mary of the Presentation in Rome March 8, 2026, during Lent. (CNS photo/Vatican Media)

Question Corner: Can you use a deconsecrated altar for other purposes?

March 11, 2026
By Jenna Marie Cooper
OSV News
Filed Under: Commentary, Question Corner

Q: Is it acceptable in the eyes of God to have an alcoholic drink at a bar that was once an altar? My diocese has deconsecrated said altar.

A: I of course can’t speak directly for God, but I know I personally would not feel comfortable consuming any kind of ordinary food and drink served off of a once-consecrated altar, even if the altar in question was no longer actively in use as part of a church.

While I don’t know all the details of this specific situation in your diocese, in the big picture the general understanding among canon lawyers is that an altar cannot be “deconsecrated” in such a way that would ever allow it to be legitimately used for some other purpose.

This is different from church buildings, which in some cases might indeed be, in rough colloquial parlance, “deconsecrated.” To use the actual canonical terminology, Canon 1222 of the Code of Canon Law tells us that if there is some grave reason why a church building can no longer be used for divine worship, as a solution of last resort the diocesan bishop can allow it to be — as the American English translation of the original, official Latin version of the Code puts it — “relegated to profane but not sordid use.”

We often popularly use the term “profane” to mean wicked or morally bad, such as how we might employ the expression “profanity” to describe the use of bad language or swear words. Yet keep in mind that in the context of theology or canon law, “profane” simply means “not sacred,” i.e. describing anything that isn’t exclusively dedicated to God’s service in a special way.

As an illustration, the chalice used at Mass is meant to hold the wine that becomes the blood of Christ; it is a sacred object because it is dedicated entirely to this divine purpose. An ordinary wine glass meant to hold regular table wine, or a favorite coffee mug, would be “profane” by contrast. Something “profane” in this sense might even be basically good in and of itself; a glass of wine at a holiday dinner or a cup of coffee in the morning can be a wholesome, legitimate pleasure. But these cups are still distinct from a vessel that is set aside for God alone.

However, while a church building that could no longer be used for its original purpose might in some cases lawfully be sold and re-purposed as something like a museum or private residence, this relegation or re-purposing would not affect the status of the altar it once contained. As we read further on in the Code, in Canon 1238, 2: “Altars, whether fixed or movable, do not lose their dedication or blessing if the church or other sacred place is relegated to profane uses.”

The same canon also notes that “An altar loses its dedication or blessing according to the norm of can. 1212.” Canon 1212 in turn tells us: “Sacred places lose their dedication or blessing if they have been destroyed in large part, or have been turned over permanently to profane use by decree of the competent ordinary or in fact.”

Since we know that an altar is not regulated to profane use when the church building is, and since it is church buildings which are related by a document called a “decree,” it would seem to follow that since an altar is different from a church building, an altar cannot be likewise “un-consecrated” with the stroke of a pen. Thus, the only option remaining for “deconsecrating” an altar is for the altar to be destroyed.

The understanding that an altar can only lose its consecration through destruction was further supported in an April 30, 2013 letter to diocesan bishops from the Vatican’s then-Congregation (now Dicastery) for the Clergy, which stated plainly that “altars can never be turned over to profane use for any reason.”

Jenna Marie Cooper, who holds a licentiate in canon law, is a consecrated virgin and a canonist whose column appears weekly at OSV News. Send your questions to CatholicQA@osv.com.

Read More Question Corner

Question Corner: Why do male religious get to final vows more quickly than female religious?

Question Corner: How does someone become an exorcist today?

Question Corner: Can persons with mild intellectual disability be married in the Catholic Church?

Question Corner: At what point does being a pro-choice Catholic become sinful?

Question Corner: How can a priest deal pastorally with those who are quick to suspect people of being Freemasons?

Question Corner: Can I receive Communion even if I didn’t attend the whole Mass?

Copyright © 2026 OSV News

Print Print

Primary Sidebar

Jenna Marie Cooper

View all posts from this author

| Recent Commentary |

Question Corner: Why do male religious get to final vows more quickly than female religious?

Had enough of ‘AI slop?’

Souls on their way 

Question Corner: How does someone become an exorcist today?

Saint Friends 

| Recent Local News |

Office of Black Catholic Ministries to host upcoming mental health retreat 

University of Maryland Medical System breaks ground on new outpatient care enter 

Dorothy Day’s granddaughter reflects on faith, social justice and dignity of all human life

Archbishop Lori announces appointments of vicar for clergy, vocations director, pastors, vicars forane 

Josephites urge Catholics to defend civic participation of marginalized communities

| Catholic Review Radio |

Footer

Our Vision

Real Life. Real Faith. 

Catholic Review Media communicates the Gospel and its impact on people’s lives in the Archdiocese of Baltimore and beyond.

Our Mission

Catholic Review Media provides intergenerational communications that inform, teach, inspire and engage Catholics and all of good will in the mission of Christ through diverse forms of media.

Contact

Catholic Review
320 Cathedral Street
Baltimore, MD 21201
443-524-3150
mail@CatholicReview.org

 

Social Media

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • YouTube

Recent

  • Democrats win control of House and Senate in landslide midterm election seen as Trump rebuke
  • NY archbishop, archdiocese, healthcare ministry join in suit over state’s assisted suicide law
  • Supreme Court hears clash between Catholic preschools, Colorado over ‘universal’ program
  • Question Corner: Why do male religious get to final vows more quickly than female religious?
  • New scholarship tax credit could expand access to Catholic schools, say education leaders
  • In secular Uruguay, Pope Leo will visit a Virgin bound to the nation’s birth
  • Pope warns economic inequality threatens peace, urges politicians to serve common good
  • It takes courage to stand for — not against — something, pope tells young people
  • Had enough of ‘AI slop?’

Search

Membership

Catholic Media Assocation

Maryland-Delaware-DC Press Association

The Associated Church Press

© 2026 CATHOLIC REVIEW MEDIA, ALL RIGHTS RESERVED